Design Icons 2015

Verner Panton

Een verslag

Honderden vierkante meters volledig gevuld met vintage design; de derde editie van Design Icons beloofde ook dit jaar weer veel goeds. De Kromhouthal in Amsterdam was zaterdag en zondag omgetoverd tot een walhalla voor liefhebbers van design uit de 20e eeuw. Van fauteuils van Rob Parry tot stoelen van Friso Kramer, van Pastoe dressoirs tot wandkasten van Tjerk Rijenga, de vele bezoekers kwamen ogen tekort bij al het fraais wat de tientallen verkopers hadden meegenomen naar de hoofdstad. Uiteraard waren wij erbij om onze ogen goed de kost te geven en natuurlijk om een sfeerimpressie te maken.

 

Design Icons

Design Icons 2015

 

Dat de organisatie van Design Icons heeft gekozen voor de Kromhouthal is een schot in de roos. De voormalige scheepsmotorenfabriek vormt een uitstekend decor voor de combinatie van ruw industrieel met kwalitatief hoogwaardig vintage design. De hal is ingedeeld in overzichtelijke vakken waar de verkopers hun waar uitstallen en aan de man proberen te brengen. Wat opvalt is de verscheidenheid aan producten. Oke, natuurlijk zijn de glasfiber stoelen van Eames weer goed vertegenwoordigd, evenals de Pinokkio lampen van Hala, maar los van enkele populaire items is het aanbod ongekend divers. Na een flinke ronde te hebben gelopen en te hebben genoten van alles wat we hebben gezien, houden we halt bij de stand van Heden Verleden, een webwinkel uit Groningen gespecialiseerd in vintage design uit de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Eigenaar Christian vertelt dat zijn opa nog meubelmaker was bij Fristho in het Friese Franeker en dat het dus niet heel raar is dat hij ook besmet is geraakt met het designvirus. Al sinds jaar en dag is Christian op zoek naar interieurpareltjes, niet alleen voor zichzelf maar ook om op te knappen en door te verkopen. Samen met  zijn vriendin Annemarie en een flinke vracht design is hij met gevaar voor eigen leven – de wegen in het Noorden waren door het winterweer spekglad – afgereisd naar Amsterdam. In zijn ‘winkeltje’ op Design Icons vallen direct de twee prachtig opnieuw gestoffeerde 302-fauteuils van Kembo in het oog. Ook de kast van Cees Braakman voor Pastoe en de kapstok van Coen de Vries voor Devo zijn om op je wensenlijstje te zetten.

 

Kembo

Kembo 302-fauteuil van Heden Verleden

 

En zoals Christian van Heden Verleden zijn er tientallen handelaren op Design Icons. Het zijn mensen met veel oog voor schoonheid en detail, mensen die houden van het verhaal achter een meubelstuk en mensen met vintage design als gemene deler. Zo zien we vanuit onze ooghoeken de eigenaren van Van OnS druk doende de bezoekers van hun stand te informeren over de historie van de meubels die ze hebben meegebracht. En ze zijn niet de enige; alle deelnemers aan Design Icons praten honderduit over hun producten. Het lijkt ze niet om het pure verkopen te doen – al wordt er wel degelijk goed verkocht – ze vinden het vooral leuk om hun kennis te delen met een ieder die daarin geïnteresseerd is en te pronken met de juweeltjes die ze hebben gevonden. Het lijkt erop dat daarin ook gelijk de kracht schuilt van het evenement. Design Icons is meer dan alleen het verkopen van vintage design, het is een plek waar gelijkgestemden eens per jaar samenkomen om kennis uit te wisselen en tegelijkertijd van de mogelijkheid gebruik maken om het publiek trakteren op het tentoonstellen van hoogtepunten uit de tweede helft van de 20e eeuw. Wij verheugen ons nu al op volgend jaar…

 

 

Cees Braakman

Kast Cees Braakman van Van OnS

 

Design Icons

Design Icons 2015

 

Lees ook:

- Designklassiekers: Vlinderstoel van Arne Jacobsen

- Poison Ivy: groen in het interieur

- Droomhuis te koop: Gerry Rippon House

- Draadstaal, verslavend!

- Huisdieren in het interieur


Zelf reageren

Scroll naar boven