Gispen – 100 jaar design van vaderlandse bodem

gispen_663

Zeldzame ontwerpen te zien in Rotterdam

Wie kent ze niet; de stalen buisframe stoelen van Gispen, de Giso lamp of de Mondial stoel? De producten van de Nederlandse meubelfabrikant zijn haast niet weg te denken uit het interieur, zowel thuis als op kantoor. De ontwerpen blinken vaak uit in hun eenvoud, zonder concessies te doen aan het comfort. Gispen bestaat dit jaar precies honderd jaar en dat is reden voor museum Boijmans van Beuningen om een tentoonstelling aan dit stukje Nederland design te wijden. Het Rotterdamse museum viert het jubileum met de tentoonstelling Gispen Specials – De klant is koning. Voor de tentoonstelling heeft Boijmans ruim vijftig bijzondere, vaak in kleine oplage gemaakte, producten geselecteerd.

 

Gispen Specials

Ook op Soekis zien we regelmatig producten van Gispen voorbij komen. Meestal de iconische stoelen met metalen buisframe, de fauteuils van Rietveld of de bekende kleurodesk van Cordemeyer, maar een enkele keer staan er ook zeldzame exemplaren in de Soek. Juist deze zeldzame, onbekende ontwerpen zijn in Rotterdam te zien. De specials tonen de kwaliteit en de flexibiliteit van dit bedrijf dat de Nederlandse vormgeving wereldberoemd maakte. In vrijwel alle gevallen kwamen de specials voort uit een specifieke vraag van een klant of opdrachtgever die uit het reguliere aanbod van Gispen (en andere meubelfabrieken) geen keuze kon maken. Een voorbeeld hiervan is dit wiegje dat W.H. Gispen ontwierp voor het eerste kind van een Gronings echtpaar.

 

Wieg met stalen buisframe van W.H. Gispen

 

Een ander voorbeeld is dit antroposofische bureau dat speciaal is ontworpen voor het gebouw van de Gasunie in Groningen.

gispen antroposofisch bureau

 

Maar er is natuurlijk nog veel meer. Wil je meer weten over Willem Hendrik Gispen, het bedrijf en de tentoonstelling in het Boijmans? Bekijk dan deze 15 minuten durende video:

 

Bezoeken?

De tentoonstelling Gispen Specials – De klant is koning is te zien tot en met 26 februari 2017 in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Meer informatie? http://www.boijmans.nl


Zelf reageren

Scroll naar boven