LICHT IN DE DUISTERNIS

Artichoke Lamp Poul Henningsen

Door: Lize van Niekerk

 

Het moment dat je klok een uur terug moet, weet je dat het gedaan is. Gedaan met de lange lichte dagen, het tot laat in de avond buitenhangen en het uitlaten van de verwarming.

 

Wintertijd!

 

Er zijn mensen die het heerlijk vinden, die wisseling van seizoenen. Zelf ben ik hier iets minder lyrisch over, al vind ik de overgang naar de herfst nog oké. Handschoenen en winterjas kunnen, als het goed is, nog even in de kast blijven en de combinatie van bokbier met bitterballen in de kroeg is een ijzersterke. Net als stamppot met rookworst.

 

Om de herfstige duisternis te ontvluchtten zat ik onlangs een week in de zon op Curaçao. Ook daar bleken de dagen vrij kort: om half zeven ‘s avonds was het pikkedonker. Maar waar je dan in Nederland op de bank kruipt, blijf je daar, ingesmeerd met Deet, zolang als mogelijk buiten. Bij voorkeur op het strand met cocktail in je hand. En aan bitterballen doen ze daar ook. Stamppot trouwens idem dito.

 

Bij terugkomst was het schakelen. Grijs en koud, en dus binnen de verwarming en lampen vol aan. In mijn huis is dat een mix van oud en nieuw. Zo kocht ik voor een prikkie 3 tweedehands muurlampen. Het lijken een soort van koplampen. Ik vind ze te gek, maar de blikken van sommige mensen die als eerste in huis komen liegen er niet om. Zelf zit ik meer met de hoeveelheid licht die ze tezamen afgeven. Prima voor overdag, maar ‘s avonds roept het net even een te sterk ik-zit-op-kantoor gevoel op.

 

En dus moet ik het ‘s avonds van ander licht hebben. Totdat een van die lampen het begeeft. De bewuste stalamp – een strakke poot met truttige lampenkap, was er een uit een vintage winkel. Met een systeem dat blijkbaar dusdanig vintage was, dat zowel vriend als ikzelf niet capabel genoeg bleken ‘m te maken. Op naar iemand die het licht wél zou zien. Die iemand zat in Oost, en zo stapten we op een zaterdag met lamp en al de tram in. Dat levert naast vreemde blikken, best lollige gesprekken op. De handige meneer had overigens wel zo’n 6 weken nodig om ‘m te repareren. Het huiselijke lichtklimaat was ontregeld en het gemis groot.

 

En zo ontdekte ik dat goed licht in huis nog belangrijker was dan ik al dacht. Sowieso gedijd niemand echt lekker onder ‘koud’ licht bij de eettafel of boven de bank, laat staan TL-lampen in restaurant of toilet van een club. Investeren in licht en lamp loont, als ook van tevoren bepalen wat voor soort licht je nodig hebt. Laat je ondertussen inspireren door het grote aanbod op Soekis. En onderstaande o-zo-mooie exemplaren!

 

 

vloerlamp

 

 

Arne Jacobsen

 

 

bureaulamp

 

 

lamp

 

 

 

 

Artichoke Lamp Poul Henningsen

 

 

 

Meer licht? Check mijn Pinterest account

 

Lees ook:

Droomhuis te koop: Gerry Rippon House

De comeback van de peacock chair

Ode aan de stoel

10 excentrieke interieurs die je gezien moet hebben

Poul Henningsen PH5


Zelf reageren

Scroll naar boven