Memphis design: wat is het?

Memphis Interieur

De comeback van de jaren '80

Het is je misschien al opgevallen: Memphis design is bezig aan een comeback. De ontwerpen van deze illustere groep Italianen kenmerken zich door het gebruik van een veelvoud aan kleur en de asymmetrische vormen. De Memphisgroep wordt in 1981 opgericht door architect en ontwerper Ettore Sottsass en blaast dat jaar iedereen omver tijdens de introductie ervan op de prestigieuze designbeurs Salone del Mobile in Milaan. De creaties van Memphis staan in schril contrast met de ‘mid-century modern’-woontrend van de jaren ’60 en ’70, die werd gekenmerkt door minimalistische en functionele vormgeving. Memphis is een tegenpool. Het is grafisch, uitdagend, futuristisch, grillig, kitscherig, volgens sommigen het resultaat van een onenightstand tussen Bauhaus en Fisher-Price. Een treffende vergelijking, het doet inderdaad kinderlijk aan.

 

Memphis Design

 

Stoel Memphis Stedelijk Museum

 

Memphis Interieur

 

Back to the eighties!

Memphis blijkt een schot in de roos en drukt een stevige stempel op het beeld van de jaren ’80 en begin ‘90. Denk bijvoorbeeld maar eens aan series als Miami Vice of de platenhoezen van Doe Maar. Of neem het Groninger Museum, onherroepelijk doet het je denken aan Memphis. Dat is in het laatste geval ook niet verwonderlijk: Alessandro Mendini, een van de architecten van het museum, was lid van de groep. Ook ontwerpen van hedendaagse designers als Marcel Wanders en Studio Job zijn terug te leiden naar Memphis.

 

Doe Maar - Pa

Doe Maar – Pa

 

Groninger Museum Memphis

Groninger Museum

Comeback!

Maar na de opheffing van de groep in 1988 daalt de populariteit tot een absoluut nulpunt begin jaren ’90. Tot nu. Zagen we in 2009 al de videoclip van La Roux verschijnen, in 2011 komt Memphis pas echt weer op de kaart door de presentatie van de herfst-/wintercollectie van Christian Dior. Nu drie jaar later het Deense Hay en American Apparel onafhankelijk van elkaar een samenwerking zijn aangegaan met oud-Memphis-lid Nathalie du Pasquier, lijkt er geen weg meer terug. Of je het nu mooi vindt of lelijk, ik zou er maar alvast aan wennen, de nieuwe tijd van een nieuwe lichting expressieve ontwerpen is dichterbij dan je denkt.

 

 

 

Nathalie du Pasquier voor WrongHay

 

 

Foto’s:

http://www.memphis-milano.org

http://www.top40.nl

 

Lees ook:

Een ode aan de stoel

Hoe richt ik als single mijn huis in?

Vintage van de toekomst

Ikea-catalogus is nep!

Huisdieren in het interieur

 


Zelf reageren

Scroll naar boven