Ode aan de stoel

stoel3

inspiratie voor de stoel

DOOR BLOGGER: Lize van Niekerk

 

De stoel: soms heb je er maar één nodig om je interieur te maken (of te breken). Mijn duurste ooit was een stoel van Artifort, ontworpen door Pierre Paulin. Geen nieuwe, maar een tweedehandse. Na weken zoeken surfte ik er tegenaan.

 

 

Na een begrafenis zou ik de stoel ophalen. En zo stapte ik, nog met rode ogen, een onbekend huis in Utrecht binnen. Daar stonden ze. ‘Ze’ ja, want de eigenaresse had er twee. Een paarse en een oranje. Met pijn in het hart deed ze de stoelen weg. Door een verbroken relatie en een naderende verhuizing was er geen plek meer voor deze twee blikvangers.

 

De paarse versie, in perfecte staat en net geïmpregneerd, werd de mijne. En zo blies ik nieuw leven in een stoel waarop gesprekken mogelijk waren stukgelopen. Een stoel die ruzies gade had moeten slaan. Maar misschien ook een stoel waarop de eerste liefdevolle kopjes thee waren gedronken.

 

Wat ik misschien nog wel het allerleukste aan mijn stoel vind: hij zit héérlijk. Een betere combinatie dan mooi design én comfort is er niet, als je het mij vraagt. Want dat laatste is natuurlijk wel een voorwaarde. Niets vervelender dan een weinig ontspannen houding moeten aannemen. Hoe mooi een stoel ook is.

 

Hier, ter inspiratie, een rijtje met prachtige exemplaren. Ik heb ze alleen niet uitgetest, dus of ze lekker zitten… De klapper vind ik toch wel de laatste, tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam (ontworpen door de Amerikaanse Peter Shire). Dan heb je voor de rest toch niks meer nodig? En je wordt er nog vrolijk van ook. Helemaal op van die grauwe herfstdagen zoals vorige week.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer mooie stoelen zien? Klik dan hier.

Bekijk ook:

- Van Gogh inspireert

-  Soekis in de natuur

Foto’s: Pinterest


Zelf reageren

Scroll naar boven