POISON IVY: de kleur groen in het interieur

POISON IVY

GROEN ALS GRAS

Ik vind groen in het interieur een heel fijne kleur; ik word er relaxt van, het is de kleur van de meeste planten en laat ik er daar nu eens veel van hebben, het past erg mooi bij vintage houten meubels zoals mijn Cadovius wandkast en de kleur staat eigenlijk iedereen wel. Op Pinterest heb ik een speciaal bord voor groen en ik kijk altijd even als ik een groen item op de Soek zie staan. Zoals nu deze toffe zeefdruk van een Zilverspar. Maar wat zegt dit eigenlijk over mij? Ik heb een klein onderzoekje gedaan naar de kleur groen. Best interessant wel…

 

Groen staat voor veiligheid en wordt veel gebruikt om signalen af te geven die dit weergeven zoals het groene verkeerslicht en het bord van een nooduitgang. Groen geeft vooral een associatie met fris en vers, en verder met prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede. Groen werkt kalmerend en geeft rust. Het schijnt zelfs helend te kunnen werken. Indien je je ogen ontspanning wil geven dan kan je naar de kleur groen gaan staren. Het versterkt het gezichtsvermogen. Werken in een groene ruimte gaat bijzonder goed vanwege de heilzame en een activerende werking op lichaam en geest. Ideaal dus om je muren, vloer, of plafond mee te bedekken.

 

Groene aquarel muur

 

Groene vloer, gezien bij Scandinavia with love.

 

Groene sofa uit de jaren 50

 

Prachtige eettafel op de Soek!

 

De kleurenpsychologie en de psycho-diagnostische kleurentests, ah-wel-ja laten we daar ook even naar kijken, gaan uit van een relatie tussen een bepaalde kleurenvoorkeur en specifieke persoonlijkheid-eigenschappen. Mijn kleurvoorkeur is groen (maar soms ook geel, oh en rood ook wel, maar laat ik me even bij de kleur van het nu houden… groen dus).
Volgens de kleurenpsychologie staat groen voor het oersymbool: de oermoeder. Mensen die groen zijn, zijn naar binnen gericht, actie gericht, emotioneel, hebben een innerlijk actief gevoelsleven, zijn moederlijk verzorgend en introvert. Ze reageren instinctmatig (wat zowel een voor- als een nadeel is), zijn (over-)gevoelig maar durven dit niet te laten blijken, zijn bescheiden, hebben behoefte aan zekerheid, trekken zich terug bij moeilijkheden, hebben een hang naar het verleden en hebben een langzaam levenstempo. Hoppakeetje, moi in een notendop. Ongelooflijk. Herken jij jezelf hier ook in? Dan ben je misschien ook hartstikke groen.

 

 

Green paddle cactus print

 

Geometrisch patroon van bladeren

 

Mandawa B, 2003, Hubert Scheibl

 

Hohji Yamamoto dress

 

Plant

 

Street slyle, groene jas

 

“Diana” by Sergey Filimonov

 

Lot 105 – Carlo SCARPA (1907-1978)

 

Zeefdruk van een Zilverspar, Erich Kramer jaren 50

 

Lees ook:

Dierenfetisj: Design Pets

10 excentrieke interieurs die je gezien moet hebben

Dode vliegen doen mensen na

Kamerplanten voor een gelukkiger leven

Vintage van de toekomst

 

 

 

 

 

 

 


Zelf reageren

Scroll naar boven