Vlinderstoel van Arne Jacobsen

Vlinderstoel Arne Jacobsen

Ken je klassiekers - I

 

Door: LIZE VAN NIEKERK

 

Op de vlinderstoel, ook wel de ‘Series 7′ genoemd, heb je vast weleens gezeten. In 1955 zag ‘ie het licht. Het brein erachter was de Deense architect en interieurontwerper Arne Jacobsen (1902 – 1971) die, hoe kan het ook anders, niet vies was van een flinke vlinderstrik.

 

Arne Jacobsen

 

Jacobsen werd opgeleid tot metselaar, maar studeerde af aan de Kunstacademie van Kopenhagen. Met zijn tijdloze functionele design zette hij Denemarken op de kaart. In Nederland is hij bekend van zijn stoelontwerpen, toch was hij vooral architect. Met zijn 350 ontwerpen behoort Jacobsen echter ook tot een van de meest productieve designers.

 


Zijn stijl is functionalistisch: vorm wordt door functie bepaald. Dat zie je goed terug in de vlinderstoel. Het simplistische ontwerp en de ronde vormen van leuning en zitvlak maken het een comfortabele stoel die in veel interieurs gedijt. En: het ontwerp is tijdloos. Fabrikant Fritz Hansen heeft de stoel nog steeds in productie, en komt dit jaar zelfs met twee limited editions ter ere van het 60-jarig bestaan van de stoel (bovenop het al ruime assortiment van verschillende kleuren en versies met bijvoorbeeld armleuningen). Je hebt cash cows en je hebt cash cows! Van namaak moet diezelfde fabrikant overigens niets weten. Hij liet een miljoenendeal met McDonald’s klappen omdat enkele Engelse filialen nepperts naast de originele vlinderstoelen hadden geplaatst. ‘A matter of principle.’

 

Arne Jacobsen

 

Voor mij is de vlinderstoel verleden en heden. Het waren een van de eerste stoelen die mijn ouders kochten. Drie stuks, in wit. Ze deden lange tijd dienst in ons kleine keukentje, en toen die keuken verbouwd werd, en dus groter, mocht ik ze meenemen op kamers. Ongehavend uit die studententijd kwamen ze niet. Eentje raakte zelfs spoorloos. De overige twee liet ik spuiten in grijzig lichtblauw. Zo waren ze weer als nieuw, en écht van mij.

 

De vlinderstoel is, en blijft, een stoel waar je graag op wilt zetten. Een tijdloze klassieker die overal ‘werkt’. Geloof mij. En anders Monica Bellucci of Mila Kunis!

 

Mila Kunis

 

Monica Bellucci

 

Vlinderstoel Arne Jacobsen

 

Vlinderstoel Arne Jacobsen

 

Vlinderstoel Arne Jacobsen

 

Lees ook:

- Licht in de duisternis

- Droomhuis te koop

- De comeback van de peacock chair

- Memphis Design: mooi of lelijk?

- Vintage van de toekomst


Zelf reageren

Scroll naar boven